Uutisarkisto

Vallankahvasta ja -kumouksesta, raportti tien päältä

Olemme Näkymättömät maat -esityksen kanssa kiertämässä Ranskassa. Maassa kiehuu suuri joukko ihmisiä, joita hallituksen päätökset vituttavat. Pariisissa kymmenet tuhannet ihmiset osoittaa mieltään, Champs Elise täytyy kyynelkaasulla ja lentävillä katukivillä. Moottoritiet blokataan koko maassa. Mekin juutumme tiesulkuun ja matka yhdestä esityspaikasta toiseen, jonka olisi pitänyt kestää tunti, kestääkin lähes kuusi tuntia. Sehän on Suomessa asuville eksoottista. 

Tänään vierailemme Normandiessa sijaitsevassa Avranches:ssa. Kaupungintalon valtava marmorinen sali kultakehyksineen ja valtavine kristallikruunuineen, joka sopisi paremmin osaksi Versailles -palatsia, on jostain kummasta syystä valittu meidän intiimin esityksen näyttämöksi. Seinästä meitä valvovat tasavallan presidentti Macron, kultakehyksellä varustettu hänkin sekä isot Ranskan ja EU:n liput. Ne kaikki saavat mustat kulissit eteensä, mutta esityksessä tuntuu, että valvonta ei mustaan mutoniin pysähdy.

Esitys alkaa. Siihen ovat päässeet vain kymmenkunta katsojaa, loput ovat joko jummittuneet matkalla barrikaadeihin tai itse parhaillaan pystyttävät ne. Mielenosoitukset jakavat Ranskan kansaa, mikä näkyy hyvin meidän katsomossa. Jakautunut mieli on minunkin osani. Mietin onko siinä paradoksi, että juuri tämä esitys, joka kertoo pakolaisten matkasta Eurooppaan, ja joka kritisoi EU:n viranomaisten epäinhimillistä pakolaispolitiikkaa esitetään juuri tänä levottomana päivänä, tässä palatsissa ja Macronin siunaavan katseen alla. Päätän että totta helvetissä siinä on paradoksi, mutta esitys jatkuu. 

Kaupungintalon edessä olevalla aukiolla tapahtuu. Esitykseen asti kantautuvat mielenosoituksen huudot, laulut ja poliisin sireenit. Kadun äänet sekoituvat esityksen siinä kohdassa soivan, hyvin samanlaiseen, ääninauhaan. Mietin mitä tapahtuisi jos mielenosoittajat murtautuisivat sisään kaupungintaloon ja esitykseen. Olo on kuin Mary Antoinettella. Ajattelen giljotiinia. 

Tuntuu, että kaikki ovat väärässä – Ranskan hallitus on väärässä kun se ajaa leikkauksillaan hyvinvointivaltiota alas. Ranskalaiset ovat väärässä kun menettävät malttinsa uudesta polttoaineverosta mutteivät välitä maapallosta ja köyhemmistä maista. Minä olen aivan väärässä kun olen täällä eräänlaisena viranomaisten moraalileimana enkä Turussa lasten kanssa. Missä vaiheessa maailmasta on tullut niin monimutkaiseksi, nuorempana oli selkeämpi ketkä ovat hyvikset, ketkä pahikset ja mikä tämän näytelmän nimi ylipäätään on. 

Nyt tulee esityksen kohtaus, jossa pakolaisvene upoaa. Täytän vadin vedellä, lisään suolaa, pistän pääni sinne ja pidätän hengitystä. Ajatukset juoksevat. Mietin miten kävi niin, että minä – emeritus aktivisti, anarkisti ainakin omien mittapuiden mukaan, joka kävi useasti ja ilomielin putkassa, – olen nyt täällä, Suomen valtion 3-vuotisella, tekemässä sitä instituutioiden rakastamaa kulttuurivientiä ja tilastoa, Ranskan kulttuuriministerin kutsumana ja rahoittamana, onko tämä sitten se leipiintyminen, jos ei ole leipää, syökää kakkua, sanoi eräs joskus, minua ahdistaa, en pysty enää, vedän henkeä. Seuraava kohtaus.

Esityksen jälkeen keho on lähes läpikotaisin täynnä maalia ja tekoverta. Suihku ei löydy esityspaikan palatsista vaan läheisestä luostarista, joka toimii nykyään kulttuurikeskuksena. Kun juoksen sinne puolialastomana läpi kylmän marraskuisen aukion jossa näkyy ja haisee mielenosoituksen jäljet, mietin että ohikulkijoiden on pakko luulla että minä juoksen (joskin hyvin myöhässä) poliisia pakoon. Mietin kenen joukoissa minun pitää seisoa, huudanko heille että “en ole huligaani, olen keski-ikäistyvä kulttuurisetä!” vai “en ole palkattu ja meikattu näyttelijä, vaan vallankumouksen tinkimätön taisteilija!”. En osaa ranskaa, joten en huuda mitään, en seiso kenenkään joukoissa vaan juoksen minkä jaksan luostariin ja suihkuun. Onhan seuraavaan esitykseen vain pari tuntia aikaa. 

 

Ishmael Falke & Sandrina Lindgren 

Nukketeatterijuhla TIP-Fest tuo nukketeatterin entistä lähemmäs katsojaa

Ensi syksynä jo yhdeksättä kertaa järjestettävä Nukketeatterijuhla TIP-Fest esittelee tuoreita esityksiä kotimaisilta huipuilta sekä kansainväliset vieraat Saksasta ja Ranskasta. Syksyn marraskuinen valonpilkku, TIP-Fest haluaa parantaa erityisesti nukketeatterin saavutettavuutta ja vie esityksiä myös teatteritilojen ulkopuolelle Turun lähiöihin ja kaupungin laidoille kauemmas keskustan piiristä. Nukketeatterin moninaisuus korostuu festivaalin ohjelmistossa monessa eri skaalassa, esityksiä nähdään sooloista aina sinfoniaorkesterin säestämään varjoteatterinäytökseen.

Saksalainen professori – taiteilija Florian Feisel on erikoistunut kokeelliseen nukketeatteriin ja tuo Turkuun erityisen luennon, joka huomaamatta muotoutuu absurdiksi esitykseksi kieputellen totuttuja nukketeatterin normeja. Miten nukke kuolee, voiko se masentua tai kummitella kuoltuaan? Puppets Better Die! –esitys pureutuu nuken ja ihmisen elollisuuden väliseen suhteeseen, tavalla jota ei Turussa ole koskaan nähty.

Ranskalaisen, maailmaa paljon kiertäneen nukketeatteritaiteilija Polina Borisovan esitys GO! inspiroituu epätavallisten ihmisten tarinoista ja meihin jokaiseen jättämistä jäljistä. Esitys avartaa heidän yksinäisyyttään, jotka matkustavat muistoissa ja ajassa. Yksinäisen ihmisen muistot ja ajatukset heijastuvat koskettaviksi ja kauniiksi näyttämökuviksi sekoittaen todellisuuden mielikuvitukseen.

Festivaalin ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan syksyllä.
9th Turku International Puppetry Festival | Nukketeatterijuhla TIP-Fest  |  7.-11.11.2018

NUKKENÄYTTELY – kurkistus Aura of Puppetsin tekijöiden nukketeatterimaailmaan


Aura of Puppets -nukketeatteritaiteilijaverkosto toteuttaa Vanhalla Suurtorilla sijaitsevassa Brinkkalan galleriassa NUKKENÄYTTELY – kurkistus Aura of Puppetsin tekijöiden nukketeatterimaailmaan -kokonaisuuden. Näyttely on esillä 25.5.-8.7.2018.

Näyttelyssä nähdään kokoelma nukkeja Aura of Puppetsin jäsentaiteilijoiden teoksista vuosien varrelta. Tarkoituksena on erityisesti nostaa valokeilaan nukenrakentajien ammattitaitoa sekä nukketeatterin materiaalisen maailman monipuolisuutta.

Aura of Puppets on 56 ammattinukketeatteritaiteilijasta koostuva verkosto, joka edistää nukketeatterin asemaa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Jäsenistöön kuuluu merkittävimpiä tekijöitä suomalaisen nykynukketeatterin kentältä. Verkosto on palkittu mm. näyttämötaiteen valtionpalkinnolla ja Kritiikin kannuksilla.

NUKKENÄYTTELY – kurkistus Aura of Puppetsin tekijöiden nukketeatterimaailmaan
Avajaiset torstaina 24.5. klo 17-19

Brinkkalan Galleria
Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

Näyttely esillä 25.5.-8.7.2018
Avoinna ti–su 10–18
Vapaa pääsy

Näyttelytyöryhmä: Heini Maaranen, Lee Lahikainen, Pia Kalenius, Anni Sundbacka

Aura of Puppets -verkoston uusi toiminnanjohtaja valittu!

Aura of Puppets -nukketeatteritaiteilijaverkoston toiminnanjohtajana aloittaa 3.4.2018 nykytaiteen tuottaja, FM Anni Sundbacka. Sundbacka on toiminut vapaana tuottajana nykyesityksen ja -teatterin parissa kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa, sekä New Performance Turku Festivalin toiminnanjohtajana ja vastaavana tuottajana.

Aura of Puppetsin kevät jatkuu nousujohteisena, kun turkulainen nukketeatteri levittäytyy Helsinkiin ensi viikolla. Nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! järjestetään 12.-14.4.2018 jo toista kertaa. Cirko – Uuden sirkuksen keskus täyttyy nukketeatterin monista muodoista, kun Aura of Puppets tuo helsinkiläisyleisön nähtäväksi tämän hetken kiinnostavimpia esityksiä.

”Festivaalin laadukas ohjelma osoittaa miten monipuolinen nykynukketeatterin tarjonta on sekä sisältöjen että yleisöjensä osalta”, Aura of Puppets -verkoston tuore toiminnanjohtaja Anni Sundbacka toteaa. ”Tavoitteena on erityisesti esitellä Turussa kiitellyn vastaanoton saaneita esityksiä ja nukketeatteritapauksia myös uusille, laajemmille yleisöille.”

Oh My Puppets! – nykynukketeatterin minifestivaali
12.-14.4.2018

Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Suvilahti, Helsinki
Koko ohjelmisto ja aikataulu: www.auraofpuppets.com/ohmypuppets
Liput nyt myynnissä: https://www.tiketti.fi/Oh-My-Puppets-Cirko-Helsinki-lippuja/53195

Oh My Puppets! -minifestivaali on aivan nurkan takana!

Nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! järjestetään 12.-14.4.2018 jo toista kertaa. Cirko – Uuden sirkuksen keskus täyttyy nukketeatterin monista muodoista, kun alan tärkein yhteistyöverkosto Aura of Puppets tuo taloon tämän hetken kiinnostavimpia esityksiä.

Aikuisille suunnatussa ohjelmassa nähdään nykynukketeatterin terävintä kärkeä edustava Prinsessa Hamlet (ohj. Merja Pöyhönen), kansainvälisen Krepsko-työryhmän kabaree-iloittelu Ocrik ja yhdelle katsojalle kerrallaan esitettävä Lee Lahikaisen Catacombes.

Uutena avauksena festivaalilla nähdään nykynukketeatteria myös lapsille. Kolmen esityksen kokonaisuudessa seikkaillaan yllätyksellisessä ötökkämetsässä TEHDAS Teatterin Siiran Sirkusmatkassa, ihmetellään arjen ilmiöitä Roosa Halmeen Palikkateatterissa ja polkaistaan leikin maailmaan Fillariteatterin Makkarapiruetissa. Oh My Little Puppets! -ohjelmisto on suunnattu koko perheelle sekä taidekasvatuksen ja lastenkulttuurin parissa työskenteleville ammattilaisille. Lisätietoa ammattilaispäivästä täältä.

MITÄ: Oh My Puppets! – nykynukketeatterin minifestivaali
MILLOIN: Torstaista lauantaihin 12.-14.4.2018
MISSÄ: Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Suvilahti, Helsinki

Koko ohjelmisto ja aikataulu: www.auraofpuppets.com/ohmypuppets
Liput myynnissä nyt: www.tiketti.fi

Oh My Puppets! on nykynukketeatterin minifestivaali, joka esittelee ajankohtaista nukketeatteria vapaan kentän nukketeatteritaiteilijoilta- ja työryhmiltä. Aura of Puppetsin ja Cirkon yhteistyöfestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2017.

Yhteistyössä Aura of Puppets & Cirko – Uuden sirkuksen keskus

Aura of Puppets valitsi itselleen uuden hallituksen

Aura of Puppetsin jäsenet ja työntekijät kokoontuivat yhdistyksen vuosikokoukseen tiistaina 27.3.2018. Kokouksessa päätettiin erityisesti uuden hallituksen kokoonpanosta sekä tarkasteltiin mennyttä vuotta ja luotiin katseet tulevaan.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin toiselle kaudelle Mira Taussi ja jäseniksi Anna Nekrassova, Riina Tikkanen, Niina Lindroos ja Velma Jääskeläinen sekä varajäseniksi Elina Lajunen ja Erika Malkki. Kaikki hallituksen jäsenet ovat verkoston jäseniä ja nukketeatteritaiteilijoita.

Aura of Puppetsin kärkenä on erityisesti kehittää jäsentensä työskentelyolosuhteita, edellytyksiä toimia ammatissa sekä lisätä työhyvinvointia. Aura of Puppets tukee jäsentensä taiteellista työskentelyä ja yhdistää toimijoita toimimalla välittäjäorganisaationa. Nukketeatterin profiilin vahvistaminen suomalaisella taidekentällä sekä korkeatasoisen nukketeatterin olemassaolon ylläpitäminen on myös yksi verkoston ydintehtävistä.

 

Oh My Puppets! 12.-14.4.2018

Oh My Puppets! -nykynukketeatterin minifestivaali järjestetään toista kertaa yhteistyössä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kanssa. Ohjelmistossa nähdään kolme aikuisille suunnattua esitystä kotimaisen nukketeatterin huipulta sekä uutuutena ihastuttava Oh My Little Puppets! -kokonaisuus perheen pienimmille.

Oh My Puppets! -minifestivaali tuo Helsinkiin Merja Pöyhösen ohjaaman E.L. Karhun tekstiin pohjaavaan nukkesovituksen, Prinsessa Hamletin. Turun kaupunginteatterissa viime syksynä ensi-iltansa saanut esitys on kunnianhimoinen kuvaus mielen paloista, peloista ja syvyyksistä. Lisäksi aikuisia hemmotellaan kabaree-iloittelulla. Krepsko Theatre Groupin Kabaree Ocrik tarjoaa illuusioita, yllätyksiä, sirkushuveja, nukketeatterihelmiä ja elävää musiikkia. Viime vuoden tapaan Cirkossa nähdään yhdelle katsojalle kerrallaan esitettävä esitys. Lee Lahikaisen paperiteatterisoolo, Catacombes on kurkistusluukku Pariisin katakombien historiaan.

Uutena avauksena käynnistetään Oh My Little Puppets! -lastenteatterikokonaisuus, joka tarjoaa torstaina ja lauantaina nukketeatterin herkkupaloja koko perheelle. TEHDAS Teatterin Siiran sirkusmatka, Roosa Halmeen Palikkateatteri ja Mila Nirhamon Makkarapiruetti  kokoavat perheen pienimmät ihastumaan nykynukketeatterista.

Yhteistyössä Aura of Puppets ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus:
Oh My Puppets! -nykynukketeatterin minifestivaali
12.-14.4.2018 Cirkossa, Suvilahdessa

Lisätietoa: auraofpuppets.com/ohmypuppets

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin -opas nyt luettavissa!

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin – opas nukketeatterista vuorovaikutuksen tukena julkaistiin torstaina 25.1.2018.

Nukketeatteritaiteilija/säveltäjä Roosa Halme ja nukketeatteritaiteilija/psykologi Marja Susi ovat työskennelleet syksyllä 2017 Turun ensi- ja turvakotiyhdistyksen avopalveluyksikkö Oliviassa, Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen hoivakoti Kotikunnaksessa sekä Paimion kehitysvamma-alan tuki- ja kuntoutusyksikössä Suomen kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin –apurahan turvin.

He ovat koonneet työskentelyn päätteeksi kokemuksistaan oppaan, jonka tarkoituksena on tarjota käytännön neuvoja sekä näkökulmia siihen, miksi ja miten nukketeatteria voi käyttää vuorovaikutuksen tukena esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalojen toimintaympäristöissä.

Oppaassa kerrotaan muun muassa siitä, miten nukketeatterin erilaiset muodot ja ominaisuudet näyttäytyvät kohtaamisissa ihmisten kanssa sellaisissa elämäntilanteissa, jossa omia tunteita tai ajatuksia on vaikea ilmaista sanallisesti.

Lataa materiaali täältä:

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin -opas (pdf)

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin -opas (tulostettava pdf)

Aura of Puppets etsii uutta luotsia!

Toiminnanjohtajaksi maan parhaille nukketeatteriammattilaisille?

Kiinnostaisiko työ vapaan taidekentän ytimessä, maan parhaiden nukketeatteritaiteilijoiden kanssa? Aura of Puppetsin toiminnanjohtajana tehtäväsi on kehittää taiteilijoiden työllistymistä ja edistää nukketeatteritaidetta monipuolisesti.

Aura of Puppets on palkittu nukketeatterin ammattilaisista koostuva yhteistyöverkosto, jonka toiminnan ytimessä on nykynukketeatteri. Verkosto palvelee jo 53 vapaan kentän nukketeatteriammattilaista. Aura of Puppets edistää Turussa ja muualla Suomessa nukketeatterialalla toimivien jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja työskentelymahdollisuuksia sekä parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

Aura of Puppets lisää nukketeatterin tunnettavuutta ja saavutettavuutta, sekä kehittää nukketeatteria taiteenlajina. Verkoston toiminnan avulla vahvistetaan nukketeatterin brändiä ja tuodaan laadukas nykynukketeatteri entistä laajempien yleisöjen saataville, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Aura of Puppets kasvattaa nukketeatterialaa taiteilijoiden työn tuotannollisen tukemisen sekä laajenevien verkostojen ja yhteistyömuotojen kautta.

Uudelta toiminnanjohtajalta toivomme:
– Kokemusta vapaalta kentältä ja alan realiteeteista
– Intohimoa taidekentän rakenteiden kehittämistä kohtaan
– Itsenäistä työotetta
– Esimiestaitoja
– Sosiaalisia taitoja
– Kulttuuri- ja taidealan verkostoja
– Kehittämis- ja innovaatiokykyä
– Tuotanto-osaamista
– Tavoitteellisuutta
– Talousosaamista

Uuden toiminnanjohtajan työnkuvaan kuuluu verkoston toiminnan suunnittelu, koordinointi ja kehittäminen: miten verkosto voi parhaalla mahdollisella tavalla edistää ja tukea jäsentensä taiteellista työskentelyä. Toiminnanjohtajana toimit nukketeatterialan puolestapuhujana ja vaikuttajana niin paikallisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Tehtävänäsi on toimia kontaktina verkoston eri sidosryhmille. Työnkuvaan kuuluu toiminnan rahoituksen järjestäminen, viestintä ja markkinointi sekä yhdistysasioiden hoitaminen. Esimiehenäsi toimii verkoston nukketeatteritaiteilijoista koostuva hallitus.

Mitä meillä on tarjota vastineeksi?
– Itsenäinen työ vapaan kentän paraatipaikalla
– Mahdottoman mukava työympäristö ja alan huipputekijät
– Joustava työ, jossa aikataulut ja kokonaistyöaika on sovittavissa
– Työpaikka Turussa, jossa suurin osa verkoston taiteilijoista työskentelee
– Noin 70 % työajan
Huom. Lopullinen työaika ja palkkaus vahvistetaan helmikuun aikana, kun vuoden 2018 rahoituksesta on saatu päätös. Työ alkaa sopimuksen mukaan maaliskuussa 2018.

Näin haet meille töihin:
Lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus sekä ansioluettelo sähköisesti osoitteeseen ma 15.1.2018 mennessä. Haku alkaa 20.12. ja päättyy 15.1. Haastattelut järjestetään viikoilla 4 ja 5.

Lisätietoja voi kysyä puhelimitse to 21.12. ja to 4.1. klo 13-15. Kysymyksiin vastaa Aura of Puppetsin nykyinen toiminnanjohtaja Ilona Numminen, p. 040 8332650.

TIP-Fest ohjelmisto on julkistettu

Paperinen tohtori Freud, eläimellisiä kokovartalonaamiohahmoja, maalauksellisia pienoismaailmoja, esinemanipulaatiota, sielukkaita ja uteliaita sankareita, varjoteatteria, peukalonpään kokoisia vaeltajia, ristiinpukeutujia ja mystisiä tarinoita –  tätä kaikkea ja paljon muutakin nähdään tänä vuonna kahdeksannen kerran järjestettävässä Nukketeatterijuhla TIP-Festissä 15.-19.11.2017.

TIP-Fest 2017 on kohtaamispaikka, jossa saa antautua täysillä nukketeatterin saloihin sekä syventyä pohtimaan aikaamme. TIP-Fest kuljettaa satumaisiin mielikuvitusmaailmoihin ja esittelee kouriintuntuvaa todellisuutta. Festivaali tarjoaa näkemyksiä arkisiin kysymyksiin: Miltä näyttää maailma, kun sitä katsoo kapaloituna kehdosta tai kotoaan pakenevan silmin? Onko transihmisten oikeudet edelleenkin samat kuin keskiajalla? Mitä arka hyönteinen voi meille ihmisille opettaa? Festivaaliohjelmisto sukeltaa syvälle mielikuvituksen saloihin tarjoillen roppakaupalla myös toista ääripäätä; todellisuutta, joka on pala historiaamme, tätä päivää ja miljoonien ihmisten elämää.

Nukketeatterijuhla TIP-Fest esittelee Suomen monipuolisimman nykynukketeatterikattauksen. Festivaaliaamuisin esityksiä on erityisesti koko perheelle ja iltaohjelmistossa nähdään esityksiä nuorille ja aikuisille. Lisäksi festivaaliohjelmassa on työpajoja ja muita oheistapahtumia.

Havahdu!
Herää!
Koe!

Tätä on nukketeatteri.
TIP-Fest järjestetään Manillan kulttuuritehtaalla 15.-19.11.2017
Tutustu koko ohjelmistoon tästä

3-vuotinen Falkelle

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 3-vuotisen taiteilija-apurahan nukketeatteritaiteilija Ishmael Falkelle.

Koko Aura of Puppetsin taiteilijaverkosto onnittelee Ishmaelia!

TIP-Festin lipunmyynti on nyt auki!

Nukketeatterijuhla TIP-Festin ohjelmisto sai lisäyksiä lipunmyynnin auetessa keskiviikkona 22.6. Lisäyksinä ohjelmistoon tulivat kutkuttavan hyytävä Rajala, Käppi, Räikkä kokoonpanon Räähkän luku sekä Pia Kaleniuksen ohjaama kaunis ja erittäin visuaalinen ja koskettava nukketeatterisatu aikuisille Vanhan vuoden viimeinen päivä.

Aikaisin liikkeellä oleville on tarjolla tänä vuonna early bird sarjalippuja. Sarjalipuilla voi ostaa pääsylipun kolmeen aikuisten esitykseen erityiseen hintaan.

Ohjelmisto saa kokonaisen muotonsa syyskuussa, jolloin loput esitykset tulevat myös myyntiin.
Lippuja voi ostaa Tiketistä.

Romeo ja Julia Tampereen Teatterikesässä

Maailmanlopun Verona palaa! Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla osa 2, Romeo ja Julia tekee näyttävän paluun Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa. Romeo ja Julia nähdään vielä kerran tai oikeastaan kaksi kertaa ja ensimmäistä kertaa Tampereella.  Esitykset 9.-10.8. Hällä-näyttämöllä.

Lisätietoa

TIP-Festin ensimmäiset esiintyjät julkistettu

Nukketeatterijuhla TIP-Fest 2017 -Finnish Puppetry Showcase tarjoaa kattavan valikoiman suomalaista nukketeatteria. Tänä vuonna järjestettävä festivaali on katselmus nykynukketeatterin tilaan Suomessa. Turussa ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälisen nukketeatterin showcase tapahtuma kokoaa niin suomalaisia kuin kansainvälisiä esittävän taiteen toimijoita yhteen tutkimaan, kokemaan ja katsomaan suomalaisten nykynukketeatterin huippujen esityksiä.

Ohjelmistosta löytyy muun muassa kauan kaivattu, odotettu ja rakastettu Merja Pöyhösen ohjaama John – Eleanor esitys, jonka paluuta lavalle on odotettu jo tovi. Festivaaliohjelmistosta, löytyy esityksiä niin aikuisille että perheen pienimmille.

Festivaalia vietetään 15.-19.11.2017. Lisää ohjelmajulkistuksia luvassa toukokuun puolella.

Festivaaliohjelmaan tästä.

AofP in English!

AofP:n englannin kieliset sivut ovat nyt auki.

Tervetuloa nukketeatterin maailmaan nyt myös englanniksi! Sivuilta löydät tietoa palveluista, tekijöistä sekä ajankohtaisista tapahtumista. Älä unohda tilata kerran kuukaudessa ilmestyvää uutiskirjettä, jossa kerromme viimeisimmät kuulumiset, ensi-illat ja kiertävät esitykset.

Tilaa uutiskirje tästä

 

Helmikuun uutiskirjeestä poimittua

Uusimmat uutiset nukketeatterikentältä: Näkyräppänä nukketeatteri-ilmaisun kurssi aikuisille!

Nukketeatteriverstaan Näkyräppänä kurssi on tutkimusmatka nukketeatteri-ilmaisun sisään ja hahmojen herättämisen äärelle. Kolmeen kertaan jakautuva 12 tunnin pituinen kurssi nukketeatteriharrastajille ja nukketeatteri-ilmaisusta kiinnostuneille järjestetään maalis-huhtikuussa. Aikaisempaa kokemusta nukketeatterista ei tarvita.

Näkyräppänässä tuuletetaan työviikon pölyjä ajatuksista oman mielikuvituksen, luovuuden ja itseilmaisun tieltä. Kurssin järjestäjänä ja matkaoppaana toimii nukketeatteritaiteilija Anna-Kaisa Väänänen. Kurssi on osa Aura of Puppetsin toimintaa. Tervetuloa mukaan!

Helmikuun uutiskirjeestä löytyy lisätietoa kevään ensi-illoista sekä tärppejä nukketeatterin ystäville

Lue koko uutiskirje tästä
Liity postituslistalle tästä

Oh My Puppets! – nykynukketeatterin minifestivaali Helsinkiin

Nukketeatteriverkosto Aura of Puppets ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus aloittavat yhteistyön minifestivaalin merkeissä.

Aura of Puppets tuo maaliskuussa Cirkoon kattauksen uusinta kotimaista nukketeatteria.  23.–25.3.2017 Cirkossa nähdään kolme aikuisille suunnattua nukketeatteriesitystä: Merja Pöyhösen Missing Amelia Earhart, KäppiRajalaRäikkä -kokoonpanon Räähkän luku – Kauhunukkemystikaali sekä Nordic Puppet Ambassadordsin Vain yksi laukku mukaan.

Festivaalin liput tulevat myyntiin 15.2. Tikettiin.

Aura of Puppetsin ensimmäinen uutiskirje nyt luettavissa!

Aura of Puppetsin ensimmäinen uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeessä saat tietoa muun muassa viimeisimmistä kuulumisista, ensi-illoista ja kiertävistä esityksistä –niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Tammikuun uutiskirjeen keskiössä ovat kevään ensi-illoista Lady Macbeth –Sano, kelpaisinko kuninkaaksi? ja ASSHOLES,  sekä vierailut Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla ja London International Mime festivaalilla. Aura of Puppets aloittaa yhteistyön Cirkon –uuden sirkuksen keskuksen kanssa minifestivaalin merkeissä, joka toteutetaan Helsingissä maaliskuussa 2017.

Lue koko uutiskirje tästä.

Aura of Puppetsin uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa. Tilaa uutiskirje tästä.

Vain yksi laukku mukaan Lontooseen

The Nordic Puppet Ambassadorsin esitys Vain yksi laukku mukaan vierailee tammikuussa London International Mime Festivalilla. 27.-29.1.2017 nähtävät näytökset ovat loppuunmyytyjä. Outi Sippolan ohjaus on saanut inspiraationsa Anne Frankin tarinasta. Vain yksi laukku mukaan on objektiteatteria yhdelle katsojalle kerrallaan.

Lisää esityksestä: Vain yksi laukku mukaan

Timo Väntsille Aurora-mitali

Varsinais-Suomen liitto on palkinnut Aurora-mitalin saa teatterinjohtaja, nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi tunnustukseksi tekemästään työstä koko nukketeatterikentän hyväksi. Väntsillä on ollut suuri merkitys siinä, miten nukketeatteri on noussut Varsinais-Suomessa ja etenkin Turussa niin keskeiseen asemaan, myös kansallisella tasolla.

Väntsi on johtanut turkulaista Tehdas Teatteria vuodesta 2012. Tänä aikana Tehdas Teatterista on tullut maakunnan kannalta innovatiivinen ja taiteellisesti puhuttelevan taiteen ja kulttuurin tyyssija.

”Olen erittäin iloinen tästä tunnustuksesta. Nautin, kun saan tehdä työtä kulttuuri- ja nykyään myös nukketeatteri-kaupunki Turussa. Koen kuitenkin edustavani koko Varsinais-Suomea”, Timo Väntsi sanoo.

Timo Väntsi on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi nukketeatterilinjalta Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta vuonna 2003. Sen jälkeen hän ohjannut ja esiintynyt kymmenissä nukketeatteriesityksissä ympäri Suomea ja myös ulkomailla.
Paitsi eturivin nukketeatteritaiteilija, on Timo Väntsi myös inspiroiva ja yhteisöllisesti rakentava taiteilija. Vapaan kentän teatteri vaatii vetäjäkseen taiteellista kunnianhimoa, heittäytymistä ja kannustavaa otetta.