Lindroos, Niina

Nukeillanäyttelijä, esiintyjä ja nukenrakentaja

Niina Lindroos on nukeillanäyttelijä, esiintyjä ja nukenrakentaja.

Valmistuttuaan 2007 Turun Taideakatemiasta (AMK) Nukketeatterialan ammattilaiseksi Niina on valmistanut freelancerina noin 20 eri ammattinukketeatteriesitystä pääosin Turussa ja Helsingissä. Niina on Teatteri SudenEnteen, UIUI -työryhmän ja Sielutiede -työryhmän jäsen.

Erityisosaaminen
Hahmon elävöittäminen (oli sitten kyse nukenrakennuksesta tai nukellanäyttelemisestä) on Niinasta prosessi, jossa hahmon oikean luonteen löytämiseen kannattaa käyttää aikaa. Niina keksii mielellään pyörää uudestaan.

Nukenrakennuksessa Niina suosii irvokkuutta ja  rumuudesta löytyvää kauneutta. Hän yhdistää pukusuunnittelua nukketeatteritaiteisiin ja on valmistanut useita nukkeja, jotka koostuvat nukenkäsittelijän päälle puettavista kokovartalonaamioista.

Yleisemmällä tasolla mainittakoon hyvät kuuntelu- ja keskittymistaidot ja kyky unohtaa nopeasti. Toisinaan hänellä on erittäin hyvä kaaoksen sietokyky. Lisäksi Niina neuloo esimerkiksi villapaitoja ja liian isoja pipoja.

Valmius
Tiedostaa ja hyväksyy sen, että ei ole koskaan valmis. On kykenevä toimimaan nukketeatteritaiteilijana maailmassa. Ei ole varma onko erityisesti valmistautunut poikkeuksellisiin olosuhteisiin, mutta on tottunut toimimaan niiden puitteissa.

Kiinnostukset:
Niinaa näyttävät kiinnostavan psykologiset ilmiöt ja niiden kuvaaminen nukketeatterin keinoin.

Hän on ohjannut kaksi esitystä näkymättömyyden ja kasveihin samaistumisen aiheista ja hänen sooloesityksensä Emma Ecksteinin piina kertoo Sigmund Freudin ensimmäisen analyysipotilaan tarinan paperiteatterin keinoin. Lisäksi Niina on ainakin toistaiseksi yhdistänyt mielellään nukketeatteria nykytanssiin ja performanssitaiteisiin.

 

 

Ansiot:

 • Esiintyjänä ja nukeillanäyttelijänä Merja Pöyhösen ohjaaman suuruudenhullun nukketeatteritrilogian kaikissa osissa:
  2017 Prinsessa Hamlet (roolissa Prinsessa Hamlet), Aura of Puppets & Turun Kaupunginteatteri
  2015 Romeo ja Julia (Roolissa Kreivi Paris ja Kreivinna Montague),  Aura of Puppets & TEHDAS Teatteri
  2013 Myrsky (Roolissa Trinculo) Aura of Puppets & TEHDAS Teatteri
 • Nukenrakentajana ja esiintyjänä KREPSKO Theatre Groupin kansainväisessä kabareesarjassa.
 • Koordinaattorina Punch Night Fever!klubi-illoissa Kansallisteatterin Lavaklubilla ja Turun Klubilla 2011-2017. Suomen Unima ry myönsi Vuoden nukketeatteriteko 2015 palkinnon Lavaklubin illoille.
 • Esiintyjänä Emma Ecksteinin piina soolopaperiteatteriesityksessä, joka sai Best Dark Comedy palkinnon Harmony World Puppet Carnival-festivaalilla, Bangkokissa 2014
 • UIUI -Työryhmän kanssa valmistamani galleriailtamaesitykset Dead Line – Näkökulmia kuolleeseen viivaan ja Tabula Rasa – Näkökulmia tyhjään lautaan, joissa toimin nukenrakentajana ja esiintyjänä.
 • Ohjaajana nykytanssia ja nukketeatteria yhdistävissä teoksissa Kasvien salattu elämä (2016) ja Muotokuva näkymättömyydestä (2012)

 

Linkit: niinamikaela.blogspot.com/ sudenenne.net