Ammattilaispäivä Oh My Puppets! -festivaalilla

TEKIJÄNOIKEUSTUOKIO

Tilaisuus on avoin kaikille esittävän taiteen tekijöille. Tilaisuuden järjestävät Temen nukketeatterikilta ja Aura of Puppets.

Nukketeatterikentällä olemme törmänneet vuosien varrella hyvin erikoisiin tapauksiin liittyen mm. valmistettujen nukkejen ja teosten kohtaloon. Koska taiteenlajimme liikkuu teatterin, kuvataiteen, sirkuksen ja tanssin välimaastossa, seikkaillen myös TV-ssä ja muissa monialaisissa medioissa, on tarpeellista pohtia tekijänoikeuksia laaja-alaisesti ja yksityiskohtaisesti.

Tuokiossa osallistujat voivat kysyä kysymyksiä ja kertoa omia kokemuksiaan tekijänoikeusasioihin liittyen. Tilaisuuden asiantuntijana toimii Temen toiminnanjohtaja Karola Baran, joka tutustuu joihinkin tapauksiin etukäteen ja kommentoi ja avaa niihin liittyviä liittyviä tekijänoikeudellisia näkökulmia. Tarkoituksena on laatia vuoden 2019 aikana nukketeatterintekijöille tekijänoikeusmuistio, josta on hyötyä muillekin esittävän taiteen tekijöille.

PIENI NUKKETEATTERIKESKUSTELU
perjantaina 12.4.2019 klo 16-18
Esitystaiteen keskus, Suvilahti, Helsinki
Antti-Juhani Manninen, Pia Kalenius, Merja Pöyhönen

Pieni nukketeatterikeskustelu pohtii yhdessä osallistujien kanssa dramaturgian olemusta nukketeatterissa.

Nukketeatterissa nukke materiaalisuuksineen ja esityksen elementtien väliset suhteet vaikuttavat ja sotkeutuvat niin paljon toisiinsa, että perinteisen tekstikeskeisen dramaturgian niin mahdollisuus kuin kiinnostavuuskin katoavat käsi kädessä. Pienet muutokset valituissa materiaaleissa ja nivelissä saattavat muuttaa näkökulman tarinaan täysin.

Nuken suhde tekstiin on hyvin erilainen kuin näyttelijän. Nukke ei itse puhu, eikä tuota sanallista informaatiota muistuttavaa ääntä. Ääni myöskään harvoin on nuken ensisijainen elävöittämisen keino – ja näin ääni jää lähes aina osittain irralleen kehosta, keho irralleen sanoista.

Pieni nukketeatterikeskustelu väittää, että dramaturgia – ajateltuna näyttämölle kirjoitettuna tekstinä, hahmoille kirjoitettuna tekstinä, tekstin ja sen arvottamisen järjestyksenä, ja kohtausten sisältäminä tekoina – ei voi koskaan automaattisesti tarkoittaa samaa nukketeatterissa ja ihmiskehoilla esitetyssä teatterissa.

Pieni nukketeatterikeskustelu on Kuuman Ankanpoikasen ja Aura of Puppetsin keskustelusarja, jonka tarkoituksena on syventyä nukketeatterilliseen keskusteluun ja sen erityispiirteisiin taiteellisista lähtökohdista käsin. Nomadimaisen keskustelusarjan ensimmäinen osa toteutuu Oh My Puppets! -festivaalilla Helsingissä 11.-13.4.2019.

Pyydämme ennakkoilmoittautumisia keskustelutilaisuuksiin tarjoilujen järjestämiseksi keskiviikkoon 10.4.2019 mennessä osoitteeseen

Esitykset:

  • 12.4.2019 14:18 / ESKUS - Esitystaiteen keskus, Suvilahti (Puhdistamo, 2.krs)